Makaron ze szczawiowym pesto – szybki przepis na wiosenny lunch.

Szczaw to bogactwo witamin C, A, żelaza, wapnia i magnezu – cennych dla naszego organizmu składników. W Polsce najbardziej znany jest jako główny składnik zupy szczawiowej. My mamy dla Was coś oryginalnego. Zobaczcie jak łatwo i szybko można przygotować smaczne danie z makaronem i szczawiowym pesto – w sam raz na wiosenny lunch.

Składniki:

ü  Międzybrodzki Makaron penne – 250 g

ü  Szczaw – 1 pęczek

ü  Orzeszki piniowe – ¼ kubka

ü  Natka pietruszki –  ½ pęczka

ü  Czosnek – 2 ząbki

ü  Oliwa – 50 ml

ü  Sól, pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według zaleceń na opakowaniu. Liście szczawiu bez żyłek oraz natkę pietruszki myjemy i rwiemy na kawałki. Dodajemy orzeszki piniowe, czosnek oraz oliwę. Całość blendujemy oraz doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron odcedzamy, dodajemy pesto i delikatnie mieszamy. Tak przygotowane danie wykładamy na talerz i dekorujemy listkami szczawiu.

Makaron ze szczawiowym pesto

 

Smacznego!