Czy jedzenie może leczyć? To z olejem na pewno!

Problemy z wątrobą, krążeniem, cukrzyca – to wszystko zawęża menu, na jakie mogą pozwolić sobie seniorzy. W dużej mierze przyczyną tego jest wysoki poziom nasyconych tłuszczów, jakie występują w wielu produktach. Wbrew pozorom jednak najmniej posiada ich właśnie tłuszcz roślinny i to ten rodzaj tłuszczu szczególnie powinien wzbogacać

dietę seniora, bo nie dość, że nie zaszkodzi to jeszcze pomoże wyleczyć niektóre dolegliwości.

Tłuszcz roślinny zawiera jedno i wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które nie dość, że pomagają walczyć ze złym cholesterolem (LDL) to jeszcze wzmacniają organizm – szczególnie omega 3, 6, 9, a to szczególnie ważne dla seniorów. Dodatkowo dzięki zawartości witaminy E, spowolnione zostają procesy starzenia. Jeśli jednak chcemy pozbyć się problemów z wątrobą, nadwagą czy wzmocnić skórę, włosy i paznokcie powinniśmy sięgnąć po jeden z olejów pochodzenia ekologicznego.

Najpopularniejszy jest ten z kokosa, który sprawdzi się szczególnie w przypadku otyłości brzusznej. Dzięki właściwościom przyspieszającym przemianę materii, pomaga w spalaniu kalorii i tym samym przeciwdziała przybieraniu na wadze. Olej araganowy świetnie sprawdzi się w przypadku problemów z krążeniem, a ten z ostropestu pomoże na chorą wątrobę. Na ogólne wzmocnienie organizmu polecany jet olej arachidowy, z pestek dyni, awokado czy pestek moreli. 

Zdrowa Żywność Katowice

www.przystanekpozdrowie.pl