Słodycze mogą być zdrowe? Średnio zjadamy ok. 7 gramów czekolady dziennie. Okazuje się jednak, że im więcej jej spożywamy tym szanse na lepszą ochronę serca rosną. Co ciekawe takie efekty przynosi spożywanie przede wszystkim jedzenie mlecznej czekolady, a więc najlepszy wpływ
ma połączenie związków zawartych w mleku i czekoladzie. Tą ostatnią powinniśmy jednak jeść z umiarem.
Czekolada to ten rodzaj słodyczy, który wbrew innym polecany jest na zdrowie. Choć jest wyjątkowo słodka, to zdecydowanie najbardziej naturalna ze wszystkich dostępnych na rynku słodkości, ze względu na dużą zawartość kakao. Badania dotyczące dobrego wpływu na ludzkie zdrowie, a w szczególności na lepszą kondycję serca przeprowadzili brytyjscy naukowcy z University of Aberdeen. Przeanalizowali oni wyniki badań 21 tys. osób z ostatnich 11 lat i ankiety dotyczące stylu życia. Okazało się, że osoby spożywające optymalną dawkę czekolady dziennie, ok. 50 g są o 12% mniej narażone na wystąpienie chorób serca i o 23% na udar mózgu w porównaniu do osób, które odmawiają sobie dziennej dawki przyjemności.
Większość badanych, których wyniki były pozytywne, spożywała nie gorzką czekoladę, jak mogłoby się wydawać, ale mleczną czekoladę. Naukowcy wywnioskowali więc, że tak zbawienny wpływ na kondycję mogły mieć zarówno flawonoidy w czekoladzie, jak i kwasy tłuszczowe i wapń w mleku. Naukowcy ostrzegają jednak, że bardzo łatwo można przesadzić z ilością czekolady, a wtedy problemem będzie również otyłość i cukrzyca.
Marta