Objawia się ono głównie złym samopoczuciem, problemami ze skórą, zmęczeniem i apatią, jak również spadkiem odporności. Często nie kojarzymy tych objawów z zakwaszeniem organizmu, często jednak zachwianie równowagi pomiędzy kwasami i zasadami naszym organizmie daje nam o sobie znać właśnie w taki sposób.
Odpowiednie PH krwi jest niezbędnym wyznacznikiem właściwego zachodzenia zdrowych procesów w naszym ciele. Dlatego tak ważne jest utrzymywanie właściwej równowagi, której odpowiednia wartość dla człowieka wynosi 7,35–7,45. Pomocne w utrzymaniu tego stanu bywają takie składniki jak: wapń, potas i magnez. Jeżeli brak ich w naszym ciele, wtedy występują niekorzystne zjawiska, związane z zaburzeniami w przemianie materii i usuwaniem toksyn. Jako najłatwiej rozpoznawalne oraz pierwsze objawy zakwaszenia objawiają się problemy układem pokarmowym, któremu nie służy nadmiar kwasu. Trawienie spowalnia, pojawiają się nieprzyjemny zapach z ust, uczucie pełności, wzdęcia oraz zgaga. Dodatkowo kolejnym niepokojącym objawem, który może wskazywać na zakwaszenie, jest ból mięsni oraz stawów i kości. Diametralnie pogarsza się również stan zębów, włosów, paznokci oraz cery, która szarzeje i pojawiają się na niej wypryski. Ciągłe zmęczenie, apatia, przygnębienie, brak siły do działania, bóle głowy, migreny, zawroty głowy, brak odporności na stres – to kolejne przesłanki, ze organizm może być zakwaszony. Aby złagodzić objawy zakwaszenia warto zastosować zdrową dietę, opartą na jak najmniej przetworzonej żywności, wyeliminować napoje gazowane, izotoniczne, alkohol, kawę oraz papierosy.
JS