Seniorzy i spożywanie mleka

Jednym z produktów pojawiających się niemal codziennie na kuchennym bądź jadalnianym stole jest mleko. Jego popularność wiąże się z licznymi zaletami. Wśród nich wskazuje się głównie na sporą zawartość białka.

mleko

Warto podkreślić, iż w serwatce i kazeinie znajduje się aż 9 aminokwasów odpowiadających za rozwój oraz prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Poza tym jego skład

wzbogacają takie składniki odżywcze, minerały, jak wapń (odpowiadający głównie za budowę kości i działanie układu nerwowego), potas, fosfor, a także witamina A czy też węglowodany pochodzące z cukru mlekowego oraz laktozy. Jednak czy rzeczywiście mleko posiada wyłącznie pozytywne właściwości? Niestety różnorodne badania prowadzone na opisywanym produkcie pozwalają na wyróżnienie jego negatywnych aspektów, oddziaływań. Pierwszy z nich stanowi ograniczone przyswajanie wapnia z mleka ze względu na wysoką zawartość białka (w skrajnych przypadkach może ono przyczynić się do wypłukiwania tego mineralnego składnika, a w efekcie zwiększyć ryzyko zachorowania na osteoporozę). Ponadto mleko obfituje w nasycone tłuszcze, które mogą zwiększyć ilość cholesterolu we krwi, powodować wystąpienie chorób układu krążenia czy też nadwagę. Co więcej, u osób dorosłych i w podeszłym wieku stwierdza się zmniejszenie tolerancji na laktozę, gdyż wraz z upływem lat enzym mający za zadanie trawienie wspomnianego cukru – laktaza – zaczyna powoli zanikać. Należy zaznaczyć, iż u osób starszych przypadłości mogą spotęgować się po spożyciu słodkiego mleka. Taka sytuacja wywołuje różnego rodzaju dolegliwości żołądkowo-jelitowe. Zatem jak ustrzec się przed wystąpieniem niepożądanych efektów ubocznych? Przede wszystkim nie należy przesadzać z ilością wypijanego mleka. Ta zasada powinna obejmować zarówno ludzi dorosłych, jak i tych, u których podejrzewa się lub stwierdzono alergie pokarmowe. Warto urozmaicić codzienną dietę wprowadzając do niej przetwory mleczne w postaci m.in. kefirów, jogurtów bądź serów, które są inaczej trawione w układzie pokarmowym i przyswajane przez organizm.

JS