Dieta po zawale

Jednym z najważniejszych czynników, które mają wpływ na rozwój chorób serca jest nadwaga i niewłaściwy sposób odżywiania. O tym, jak zmodyfikować dietę i styl życia osób starszych po przebytym zawale serca opowiadają eksperci – opiekunki z firmy Promedica24.

Odpowiednio zbilansowana dieta ma w pielęgnacji osób po zawale serca niemal tak duże znaczenie, jak stała kontrola ciśnienia, regularne przyjmowanie leków czy aktywność fizyczna. Środki masowego przekazu, lekarze i kampanie społeczne na rzecz zdrowego trybu życia stale apelują o eliminowanie z diety cholesterolu i wzbogacenie jej o właściwe składniki odżywcze. Jednak zmiana nawyków żywieniowych nie jest sprawą prostą - zwłaszcza u osób starszych, które od wielu lat są wierne swoim przyzwyczajeniom w kwestii doboru potraw. - Zdrowie to podstawa. Staram się to tłumaczyć moim podopiecznym. Zmiany w sposobie żywienia trzeba jednak wprowadzać stopniowo, aby nie zniechęcić podopiecznego do nowej diety – mówi pani Bogusława, opiekunka osób starszych, która także odpowiada za dietę seniorów.

Czego unikać

Pierwszym krokiem ku zdrowszemu sercu jest zapanowanie nad ilością spożywanego cholesterolu. Naukowcy i lekarze radzą, aby dzienna dawka nie przekraczała 300 mg. Tłuszcze powinny dostarczać mniej niż 30 proc. wszystkich kalorii, a tłuszcze nasycone - znajdujące się w produktach pochodzenia zwierzęcego - mniej niż 10 proc. Jeśli jednak mielibyśmy stale przeliczać procenty i kalorie, prędzej czy później zmiana diety zakończyłaby się porażką. Najlepiej zatem przestrzegać kilku prostych zasad.

- Głównym źródłem cholesterolu w typowej diecie są żółtka jaj. Dlatego ograniczam ich spożycie do maksimum trzech tygodniowo, a do potraw staram się dodawać wyłącznie białka – mówi pani Bogusława z firmy Promedica24.

Nie można zapomnieć także o unikaniu tłustych mięs i podrobów, takich jak wątroba, flaczki, serca. Dla przykładu w jednej porcji wątróbki o wadze ok. 0,85 kg jest aż 270 mg cholesterolu. Z tego samego powodu z diety wyrzucamy również boczek, kiełbasę i hot dogi.

Jako zamiennik tego rodzaju mięs stosujemy kurczaka, który ma dużo mniej tłuszczów nasyconych oraz przede wszystkim ryby. - Potrawy rybne staram się przygotowywać jak najczęściej, nawet trzy razy w tygodniu. Mięso ryb zawiera kwasy tłuszczowe z grupy omega-3, które obniżają poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. W jadłospisie nie ma miejsca na nudę, moi podopieczni jedzą tuńczyka, łososia, śledzie, makrele i wiele innych – opowiada pani Aurelia, opiekunka pracująca w Niemczech dla firmy Promedica24.

Kolejnym krokiem jest przegląd spożywanego nabiału. Zamiast śmietany wybierzmy jogurt naturalny, kupujmy tylko niskotłuszczowe mleko. - W ramach deseru seniorzy mogą zjeść nawet lody - pod warunkiem, że będzie to sorbet i mrożony jogurt smakowy. Ograniczamy też sery oraz wypieki. Zdarza się, że sama przygotowuję ciasto dla podopiecznego. Wykorzystuję do tego tylko zdrowe produkty tj. białka jajek, odtłuszczone mleko, owoce i bakalie – dodaje pani Aurelia.

Na zdrowie!

Zmiana nawyków żywieniowych to nie tylko eliminowanie z diety szkodliwych produktów, ale także urozmaicanie codziennego jadłospisu jedzeniem „bogatym w zdrowie”. U pacjentów po zawale bardzo ważny jest błonnik. Nie dość, że pomaga w utrzymaniu właściwego poziomu cukru, obniża ciśnienie krwi, to dodatkowo zmniejsza ryzyko powstania niektórych postaci raka. Błonnik pęczniejący w wodzie zawierają: brokuły, brukselka, jabłka i biała fasola. Smacznym obiadem może być makaron lub ryż podawany z niewielką ilością mięsa. Należy tylko pamiętać, aby nie wzbogacać ich o gęste sosy ani masło.

dieta_po_zawale_zdowe_jedzenie

Zdrowa dieta nie musi oznaczać nudnych i niezbyt smacznych posiłków. Staram się nie skupiać na tym, czego pacjentowi nie wolno, a pokazać mu że zdrowe jedzenie też może być atrakcyjne i urozmaicone. Takie podejście ma ogromny wpływ także na jego psychikę, bo, jak to mówią, w zdrowym ciele zdrowy duch - podsumowuje pani Bogusława, opiekunka z firmy Promedica24.

Przykładowy jadłospis dzienny dla osoby po zawale:

Śniadanie:

Płatki śniadaniowe z niskotłuszczowym mlekiem i rodzynkami

Przekąska:

jabłka, grejpfruty

Obiad:

zupa rybna

ryż z kurczakiem, gotowaną marchewka i groszkiem / łosoś grillowany w piekarniku z odrobina soku z cytryny

Deser:

sorbet truskawkowy posypany migdałami

Kolacja:

- kanapki z pastą z makreli (wędzona makrela, ugotowane białka jajek, cebula, jogurt naturalny zamiast majonezu, pieprz, odrobina soli)

***

O Promedica24

Firma Promedica24 od 2004 roku świadczy usługi pielęgniarskie i opiekuńcze dla klientów indywidualnych i instytucjonalnych w Niemczech, Austrii i Polsce. Personel Promedica24 opiekuje się osobami chorymi w domach prywatnych, szpitalach, sanatoriach, domach opieki i innych placówkach służby zdrowia.

W skład grupy Promedica24 wchodzi agencja rekrutacyjna Promedica24 Recruitment specjalizująca się w rekrutacji do sektora medycznego i farmaceutycznego w Polsce oraz innych krajach Unii Europejskiej (m.in. Hiszpania, Wielka Brytania, Irlandia, Niemcy, Belgia, Holandia oraz Portugalia).

Strona główna: http://www.promedica24.pl