Przepis na chleb konopny

chleb konopny

Przepis na sycący, domowy chleb konopny na zakwasie, wzbogacony ziarnami konopi

Przepis na wspaniały domowy chleb, który podbija podniebienie smakiem i urzeka świeżością. Dodatek mąki konopnej i ziarnem konopi nadaje charakteru i oryginalności temu chlebowemu wypiekowi, a właściwości mąki konopnej podbijają jego wartość odżywczą.

Każdy może śmiało zmierzyć się z wypiekiem tego chleba, który z pewnością stanie się przysmakiem i wartościową pozycją w codziennym, zdrowym menu.

Składniki:

  • 450 g mąki pszennej typ 450
  • 100 g mąki konopnej Ol’Vita
  • 200 g zakwasu żytniego
  • 350 ml letniej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka miodu
  • 2 – 3 łyżki rozgniecionych ziaren konopi siewnej do posypania chleba

Przygotowanie

  • Do odmierzonej ilości wody dodać mąkę pszenną, mąkę z ziaren konopi Ol’Vita, zakwas, miód i sól
  • Całość wymieszać i wyrobić na ciasto mikserem przez ok 5 minut
  • Ciasto przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia
  • Wierzch posypać ziarnami konopi
  • Foremkę z ciastem wstawić do ciepłego piekarnika zagrzanego do temp ok 30 - 35°C
  • Pozostawić tam chleb do leżakowania na ok 4-5 godzin
  • Po leżakowaniu chleb upiec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 60 minut.

 

Wskazówka:

Ziarna konopi można dodać dodatkowo do ciasta podczas wyrabiania mikserem, ciasto można wzbogacić także innymi ulubionymi ziarnami np. sezamem lub słonecznikiem.

Gotowe! Smacznego!