Przepis na sycący, domowy chleb konopny na zakwasie, wzbogacony ziarnami konopi
Przepis na wspaniały domowy chleb, który podbija podniebienie smakiem i urzeka świeżością. Dodatek mąki konopnej i ziarnem konopi nadaje charakteru i oryginalności temu chlebowemu wypiekowi, a właściwości mąki konopnej podbijają jego wartość odżywczą.
Każdy może śmiało zmierzyć się z wypiekiem tego chleba, który z pewnością stanie się przysmakiem i wartościową pozycją w codziennym, zdrowym menu.
Składniki:
- 450 g mąki pszennej typ 450
- 100 g mąki konopnej Ol’Vita
- 200 g zakwasu żytniego
- 350 ml letniej wody
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka miodu
- 2 – 3 łyżki rozgniecionych ziaren konopi siewnej do posypania chleba
Przygotowanie
- Do odmierzonej ilości wody dodać mąkę pszenną, mąkę z ziaren konopi Ol’Vita, zakwas, miód i sól
- Całość wymieszać i wyrobić na ciasto mikserem przez ok 5 minut
- Ciasto przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem do pieczenia
- Wierzch posypać ziarnami konopi
- Foremkę z ciastem wstawić do ciepłego piekarnika zagrzanego do temp ok 30 - 35°C
- Pozostawić tam chleb do leżakowania na ok 4-5 godzin
- Po leżakowaniu chleb upiec w piekarniku rozgrzanym do 200°C przez 60 minut.
Wskazówka:
Ziarna konopi można dodać dodatkowo do ciasta podczas wyrabiania mikserem, ciasto można wzbogacić także innymi ulubionymi ziarnami np. sezamem lub słonecznikiem.
Gotowe! Smacznego!