Do grilla, gotowi, start! – 3 przepisy na błyskawiczne mięsa w gotowej marynacie

Kolorowy kurczak na patykuGrillowanie to podobno narodowy sport Polaków. Z wytęsknieniem czekamy na pierwsze ciepłe dni i rozpoczęcie grillowego sezonu. Stajemy się też bardziej wybrednymi klientami i nie ograniczamy się tylko do grillowania kiełbasy. Polacy coraz częściej sięgają po mięsa i produkty przygotowane specjalnie do pieczenia na ruszcie.

Decyzję o przygotowaniu grilla często podejmujemy bardzo spontanicznie. Nie chcemy też spędzać w kuchni mnóstwa czasu. W końcu grillowe przyjęcie należy spędzić pod chmurką! Grillowanie to najczęściej domena mężczyzn. Jak wiadomo, cenią sobie oni szybkie i sprawne zakupy, dlatego najczęściej sięgają po mięsa, które można od razu wrzucić na ruszt. – Gotowe produkty na grilla to ogromna wygoda dla klienta. Oszczędzają czas, nie tracąc na jakości. Nowa linia mięs w marynacie od ZM Pekpol to doskonale przyprawione mięso poddane naturalnemu procesowi pasteryzacji. Wystarczy wyciągnąć je z opakowania i położyć na rozgrzanym grillu. Warto pamiętać, że produkt gotowy absolutnie nie oznacza gorszej jakości – mówi Małgorzata Wódkiewicz z Zakładów Mięsnych Pekpol Ostrołęka.

Wśród Polaków największym powodzeniem cieszą się grillowane kiełbasy, jednak z roku na rok coraz chętniej sięgamy też po mięsa. Najczęściej wybieramy karkówkę, a zwolennicy mniej tłustych potraw stawiają na pierś z kurczaka. Na grillu najlepiej smakują mięsa zamarynowane dzień wcześniej. Nie zawsze mamy czas na długie przygotowania, możemy mieć też problem z doborem odpowiednich przypraw. Dlatego tak chętnie wybieramy gotowe specjały.

Dziś proponujemy trzy smakowite potrawy z karkówką i piersią z kurczaka. Dzięki temu, że mięsa są już w gotowej aromatycznej marynacie, będzie można skupić większą uwagę na dodatkach.

Smacznego!

Grillowany kurczak z egzotycznymi owocami

Składniki:

  • 1 filet z kurczaka w marynacie

 ZM Pekpol

  • 1/4 ananasa
  • 1/2 mango
  • 1/2 awokado
  • 1/2 papryczki chilli
  • kilka piórek czerwonej cebuli
  • gałązka świeżej kolendry
  • 1/2 cytryny
  • 1/2 limonki

Przygotowanie:

Kurczaka upiec na grillu. Ananasa, mango i awokado pokroić w kostkę. Drobno posiekać cebulę i chilli. Wszystko wymieszać i polać niewielką ilością soku z cytryny i limonki. Podawać z  ugrillowanym filetem i przyozdobić gałązką kolendry oraz ćwiartkami cytryny i limonki.

Grillowana karkówka pieczona z rozmarynem i zieloną fasolką

  • karkówka w marynacie ZM Pekpol
  • 300 g zielonej fasolki szparagowej
  • 3 plastry boczku duńskiego parzonego ZM Pekpol
  • kilka gałązek rozmarynu

Przygotowanie:

Na plastrach karkówki ułożyć gałązki rozmarynu. Mięso upiec na grillu. Fasolkę przez chwilę parzyć we wrzątku, następnie owinąć plastrem boczku, ułożyć na tacce do grillowania i upiec na ruszcie.

 

Kolorowy kurczak na patyku

  • 1 opakowanie fileta z kurczaka w marynacie ZM Pekpol
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • oregano, sól, pieprz do smaku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • Przygotowanie:
  • Fileta z kurczaka pokroić w kostkę. Cukinię, cebulę i papryki pokroić w plastry, doprawić je solą, pieprzem, oregano. Składniki nadziewać kolejno na patyczki do szaszłyków. Grillować na tackach.