Sezon truskawkowy

truskawki na talerzu 1

Zbliża się wielkimi krokami sezon na truskawki. Te owoce w naszym kraju są niezwykle popularne. Ceni się je ze względu na smak, zapach i walory odżywcze. Bogate są przede wszystkim w witaminę C, która pozwala utrzymać organizm w  doskonałej formie. Oprócz tego sporo w nich także magnezy, potasu, żelaza oraz wapnia. Pojawienie się krajowych truskawek na rynku to niezaprzeczalny znak, że zbliża się lato. Te pyszne owoce są niskokaloryczne i może je spożywać prawie każdy. Wyjątkiem są niestety osoby, które są uczulone na ten owoc. Truskawki są bogate w wodę.

Jest jej w tych owocach prawie 90%, co sprawia, ze są doskonałym sposobem na oczyszczenie organizmu z toksyn. Truskawki są także doskonałe dla urody. Panie chętnie robią z nich maseczki i toniki upiększające. Wszystko to dzięki ich właściwością nawilżającym, łagodzącym,  także rozjaśniającym skórę. Używane są także na egzemę i wypryski.  Liście i korzenie, także mają działanie lecznicze. Truskawka ma więc wiele dobroczynnych właściwości. Najlepiej wybierać owoce dojrzałe, myć je pod bieżącą wodą, ale nie odrywać od nich szypułki przed myciem. W innym wypadku naciągną wodą i będą mniej smaczne. Najpopularniejsze wykorzystanie truskawek to koktajle, spożywanie ich w towarzystwie kwaśnej lub słodkiej śmietany. Używane są także do galaretek, ciast oraz innych smacznych, letnich deserów. Świetnie sprawdzą się jako dodatek do porannego śniadania w postaci musli. Zresztą spożywane rano, na czczo, przyspieszą metabolizm i sprawią, ze dobrze rozpoczniemy dzień. Jeżeli chcemy zatrzymać ich smak na zimowe miesiące, można zrobić z nich drzemy, galaretki, zamrozić je lub zrobić pyszne kompoty. Truskawki mogą uczulać, a  alergia na te owoce objawia się problemami trawiennymi oraz pokrzywką na ciele. Ponieważ te owoce mają właściwości uczulające, trzeba je stopniowo wprowadzać do diety małych dzieci, by stwierdzić, czy nie są one na nie uczulone. Powinny więc na nie uważać matki karmiące piersią. Jeżeli po wdrożeniu ich do diety dziecko nie ma żadnych objawów, wtedy można je spokojnie spożywać. 

JS