Żywność pochodząca z puszki budzi wiele kontrowersji. Jedni oskarżają ją o powodowanie raka, inni nie potrafią bez niej żyć, stawiając na wygodę, łatwość przechowywania. W okresie letnim, gdy możemy cieszyć się zdrowymi owocami, dojrzewającymi na słońcu, warto to robić. Jednak czy zimą warto sięgać po owoce i warzywa z puszki? Odpowiedź brzmi – warto. Zwrócić jednak trzeba uwagę na parę niuansów. Przed wszystkim, wybierające warzywa i owoce w puszcze, unikać należy tych zawierających konserwanty. Są one bowiem szkodliwe i niezdrowe. Puszka zapewnia sterylność, a także nie pozwala na dostęp powietrza, wiec jedzenie się nie psuje.
Nie zachodzi także proces starzenia się i utraty właściwości odżywczych oraz witamin. Nie jest tajemnicą, że owoce i warzywa z puszki są bardzo wygodne w użyciu. Dzięki nim łatwo i szybko można zrobić sałatkę czy deser. Owoce pozbawione są skórek oraz pestek, a warzywa też są już poddane procesowi obróbki. Pamiętać należy jednak, że po otwarciu puszki żywność będzie się psuła, wiec jeżeli coś nam zostanie, trzeba to zamknąć – najlepiej w pojemniku próżniowym, aby nie sfermentowało. Nie zajdzie także proces utleniania opakowania, z którego szkodliwe związki mogą dostać się do jedzenia. W sezonie najlepiej spożywać warzywa i owoce świeże, które mają wtedy najwięcej witamin. Jednak poza sezonem, jedzenie z puszki doskonale zastąpi to świeże. Na pewno jest to lepsza alternatywa, niż dostępne w sklepach zimą owoce i warzywa, pozbawione smaku i zapachu, za to pełne konserwantów, które pomagają im dłużej zachować świeżość.
JS