Konkurs kulinarny z wykorzystaniem jabłek

potrawy z jablka 1

PRZEŚLIJ PRZEPIS  konkurs kulinarny Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie

Masz przepis, który jest w twojej rodzinie od pokoleń i który zawsze się sprawdza? Trzymasz w szufladzie zeszyt z przepisami prababci, który jest prawdziwą księgą skarbów i powinien ujrzeć światło dzienne? Weź udział w konkursie kulinarnym! Znajdź przepis na kulinarne wykorzystanie JABŁEK i prześlij go nam do 31 grudnia 2016 r.

Możesz wygrać staropolską książkę kulinarną i bilety na warsztaty kulinarne, które przygotujemy na podstawie Twojego przepisu! 

ZASADY UCZESTNICTWA w konkursie

­    Warunkiem wzięcia udziału w konkursie jest przesłanie do 31 grudnia 2016 r. przepisu kulinarnego wykorzystującego jabłka na adres:

Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript..

­    Nagrodę otrzyma 10 osób, których przepisy zostaną ocenione najwyżej przez jury konkursu.

­    Przepis powinien dotyczyć kulinarnych sposobów wykorzystania jabłek, przy czym może obejmować różne kategorie produktów, tj. desery, przetwory, dania główne itd.

­    Przepis powinien być tradycyjny/regionalny, a tradycja ta powinna być poświadczona, np. zdjęciem przepisu z zeszytu babci, dołączoną do przepisu opowieścią/historią związaną z powstaniem/przekazaniem tego przepisu, opisem czasu, kiedy jedzono potrawę z tego przepisu (np. święta, post, na co dzień itd.).

­    Przepis powinien być dziedziczony, ale praktykowany również dziś, tj. przekazywany w rodzinie od pokoleń (3 pokolenia).

­    Jeśli jest to możliwe, prosimy o udokumentowanie przepisu fragmentem dawnej literatury kulinarnej

­    Przepis powinien zawierać informację, z jakiego regionu jest opisywana w nim potrawa,  jaka jest geneza przepisu.

­    Do przepisu można dołączyć zdjęcie własnoręcznie przygotowanej potrawy według przesłanego na konkurs przepisu.

­    Przepis powinien być opatrzony tytułem, charakterystyczną/unikalną nazwą.


REGULAMIN:    Tutaj


NAGRODY

­    Wybrana jedna książka kucharska z serii Monumenta Poloniae Culinaria („Compendium ferculorum” / „Księga szafarska dworu Jana III Sobieskiego 1695–1696” / „Kucharz doskonały” / „Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów...” / „Przewodnik po drzewie żywota” / „Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI–XVIII wieku”).

­    Udział w ekskluzywnych warsztatach kulinarnych kuchni staropolskiej prowadzonych przez wilanowskiego mistrza kuchni Macieja Nowickiego, zorganizowanych specjalnie dla grupy zwycięzców konkursu.

­    Jeden bezpłatny bilet na warsztaty kulinarne, podczas których wykorzystany będzie zwycięski przepis.

KONTAKT:

Paulina Szulist-Płuciniczak

tel. 22 544 27 87