PRZEŚLIJ PRZEPIS konkurs kulinarny Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie
Masz przepis, który jest w twojej rodzinie od pokoleń i który zawsze się sprawdza? Trzymasz w szufladzie zeszyt z przepisami prababci, który jest prawdziwą księgą skarbów i powinien ujrzeć światło dzienne? Weź udział w konkursie kulinarnym! Znajdź przepis na kulinarne wykorzystanie JABŁEK i prześlij go nam do 31 grudnia 2016 r.
Możesz wygrać staropolską książkę kulinarną i bilety na warsztaty kulinarne, które przygotujemy na podstawie Twojego przepisu!
ZASADY UCZESTNICTWA w konkursie
Warunkiem wzięcia udziału w konkursie jest przesłanie do 31 grudnia 2016 r. przepisu kulinarnego wykorzystującego jabłka na adres:
Nagrodę otrzyma 10 osób, których przepisy zostaną ocenione najwyżej przez jury konkursu.
Przepis powinien dotyczyć kulinarnych sposobów wykorzystania jabłek, przy czym może obejmować różne kategorie produktów, tj. desery, przetwory, dania główne itd.
Przepis powinien być tradycyjny/regionalny, a tradycja ta powinna być poświadczona, np. zdjęciem przepisu z zeszytu babci, dołączoną do przepisu opowieścią/historią związaną z powstaniem/przekazaniem tego przepisu, opisem czasu, kiedy jedzono potrawę z tego przepisu (np. święta, post, na co dzień itd.).
Przepis powinien być dziedziczony, ale praktykowany również dziś, tj. przekazywany w rodzinie od pokoleń (3 pokolenia).
Jeśli jest to możliwe, prosimy o udokumentowanie przepisu fragmentem dawnej literatury kulinarnej.
Przepis powinien zawierać informację, z jakiego regionu jest opisywana w nim potrawa, jaka jest geneza przepisu.
Do przepisu można dołączyć zdjęcie własnoręcznie przygotowanej potrawy według przesłanego na konkurs przepisu.
Przepis powinien być opatrzony tytułem, charakterystyczną/unikalną nazwą.
REGULAMIN: Tutaj
NAGRODY
Wybrana jedna książka kucharska z serii Monumenta Poloniae Culinaria („Compendium ferculorum” / „Księga szafarska dworu Jana III Sobieskiego 1695–1696” / „Kucharz doskonały” / „Moda bardzo dobra smażenia różnych konfektów...” / „Przewodnik po drzewie żywota” / „Staropolskie przepisy kulinarne. Receptury rozproszone z XVI–XVIII wieku”).
Udział w ekskluzywnych warsztatach kulinarnych kuchni staropolskiej prowadzonych przez wilanowskiego mistrza kuchni Macieja Nowickiego, zorganizowanych specjalnie dla grupy zwycięzców konkursu.
Jeden bezpłatny bilet na warsztaty kulinarne, podczas których wykorzystany będzie zwycięski przepis.
KONTAKT:
Paulina Szulist-Płuciniczak
tel. 22 544 27 87