„Piernikowanie” z nagrodami !

Dawno temu korzystało się z przepisu na piernik pieczony na długo przed Wigilią, składniki do niego były odmierzane w garncach, łutach i kwartach, a przyprawy korzenne rozgniatane w moździerzu…

 

Teraz jest łatwiej – niektórzy z nas po prostu kupują piernik „w proszku” , albo gotowe pierniczki. Inni korzystają z zasobów Internetu wyszukując sprawdzone przepisy na pachnące, jedyne w swoim rodzaju ciasta, bo nie wyobrażają sobie świąt bez własnych wypieków i czasu poświęconego na wycinanie i zdobienie pierniczków. A wielu z nas ma takie przepisy praktykowane w rodzinie od wielu, wielu lat, dzięki którym odnajduje się co roku smak dzieciństwa - słodki, korzenny, aromatyczny, niepowtarzalny…

 

 

 

Konkurs pachnący świętami

 

Wszystkich miłośników pierników przekładanych marmoladą, pękatych od bakalii, obfitych w czekoladę, czy też pierniczków – tych mniejszych i większych, lukrowanych, zdobionych migdałami, orzechami, kolorowymi posypkami, zapraszamy do udziału w piernikowym konkursie!

piernik_swiateczny_ZT_Bielmar

 

Wystarczy wejść na stronę www.wypiekiudane.pl , zarejestrować się i oczywiście zaprezentować swój wypiek – dzieląc się z innymi przepisem i zdjęciem. Konkurs trwa do końca roku, ale warto się pośpieszyć, by zdobyć nagrodę, bo nagrody przewidziano dla pierwszych 155 osób. A nagrody są kulinarne: szklane patery na ciasto, praktyczne fartuszki i rękawice kuchenne oraz kalendarze z przepisami.

 

Na zachętę przepis…

 

…ze strony wypiekiudane.pl, umieszczony na niej przez „Malinę” - na piernik świąteczny, z mnóstwem bakalii. Jego piękny zapach rozejdzie się po całym domu…

 

Składniki:

 

50 dkg mąki, 2 jaja, pół szklanki mleka 3,2 %, 6 łyżek miodu spadziowego, 3 łyżki ciemnego, holenderskiego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru, pół kostki margaryny Palma z murzynkiem, przyprawy korzenne- imbir(pół łyżeczki), goździki, cynamon (pół łyżeczki), bakalie: orzechy włoskie, migdały, rodzynki, suszone morele ,śliwki (po ok.10 dag) .

 

Margarynę, cukier i miód rozpuścić w niedużym garnku. Dodać kakao, cynamon, imbir i goździki. Do ostudzonej masy dodać jajka, mleko, mąkę z proszkiem i bakalie: orzechy włoskie, rodzynki, migdały, suszone morele i śliwki. Im więcej - tym lepiej! Składniki należy dobrze wymieszać i przelać do podłużnej blaszki. Piec ok.60 minut w temp. 175st. Po ostudzeniu piernik można polać lukrem i posypać rodzynkami , albo polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.

 

Smacznego!

 

Więcej informacji na stronie www.wypiekiudane.pl