Dawno temu korzystało się z przepisu na piernik pieczony na długo przed Wigilią, składniki do niego były odmierzane w garncach, łutach i kwartach, a przyprawy korzenne rozgniatane w moździerzu…
Teraz jest łatwiej – niektórzy z nas po prostu kupują piernik „w proszku” , albo gotowe pierniczki. Inni korzystają z zasobów Internetu wyszukując sprawdzone przepisy na pachnące, jedyne w swoim rodzaju ciasta, bo nie wyobrażają sobie świąt bez własnych wypieków i czasu poświęconego na wycinanie i zdobienie pierniczków. A wielu z nas ma takie przepisy praktykowane w rodzinie od wielu, wielu lat, dzięki którym odnajduje się co roku smak dzieciństwa - słodki, korzenny, aromatyczny, niepowtarzalny…
Konkurs pachnący świętami
Wszystkich miłośników pierników przekładanych marmoladą, pękatych od bakalii, obfitych w czekoladę, czy też pierniczków – tych mniejszych i większych, lukrowanych, zdobionych migdałami, orzechami, kolorowymi posypkami, zapraszamy do udziału w piernikowym konkursie!
Wystarczy wejść na stronę www.wypiekiudane.pl , zarejestrować się i oczywiście zaprezentować swój wypiek – dzieląc się z innymi przepisem i zdjęciem. Konkurs trwa do końca roku, ale warto się pośpieszyć, by zdobyć nagrodę, bo nagrody przewidziano dla pierwszych 155 osób. A nagrody są kulinarne: szklane patery na ciasto, praktyczne fartuszki i rękawice kuchenne oraz kalendarze z przepisami.
Na zachętę przepis…
…ze strony wypiekiudane.pl, umieszczony na niej przez „Malinę” - na piernik świąteczny, z mnóstwem bakalii. Jego piękny zapach rozejdzie się po całym domu…
Składniki:
50 dkg mąki, 2 jaja, pół szklanki mleka 3,2 %, 6 łyżek miodu spadziowego, 3 łyżki ciemnego, holenderskiego kakao, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, pół szklanki cukru, pół kostki margaryny Palma z murzynkiem, przyprawy korzenne- imbir(pół łyżeczki), goździki, cynamon (pół łyżeczki), bakalie: orzechy włoskie, migdały, rodzynki, suszone morele ,śliwki (po ok.10 dag) .
Margarynę, cukier i miód rozpuścić w niedużym garnku. Dodać kakao, cynamon, imbir i goździki. Do ostudzonej masy dodać jajka, mleko, mąkę z proszkiem i bakalie: orzechy włoskie, rodzynki, migdały, suszone morele i śliwki. Im więcej - tym lepiej! Składniki należy dobrze wymieszać i przelać do podłużnej blaszki. Piec ok.60 minut w temp. 175st. Po ostudzeniu piernik można polać lukrem i posypać rodzynkami , albo polewą czekoladową i płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Więcej informacji na stronie www.wypiekiudane.pl