Święcenie pokarmów to radosne wydarzenie. Ma ono specyficzny charakter szczególnie na wsiach, gdzie młodzież spotyka się pod kapliczką lub w publicznym budynku zwyczajowo przeznaczonym do podobnych spotkań.
To, co wkładamy do koszyczka, zależy w dużej mierze od regionu, w którym mieszkamy i tradycji tam panujących. Ciekawe jest to, że każda z potraw ma swój charakter symboliczny. Pokarmy w koszyczku nie znalazły się tam przez przypadek. Przez dziesięciolecia kultywowania tej tradycji zarówno chrześcijańskiej jak i ludowej, wyróżniamy 7 tradycyjnych pokarmów umieszczanych w wielkanocnym koszyczku.
Chleb to pokarm podstawowy. Stanowi w wielu krajach podstawę wyżywienia. Symbolizuje Ciało Chrystusa. W wielu regionach pieczona jest paska – specjalny chlebek wielkanocny, który w całości wkładamy do koszyczka.
Wśród pokarmów nie może zabraknąć jajka, symbolu odradzającego się życia. W koszyczku znajdziemy sól o czarodziejskiej mocy odstraszania zła oraz symbolu oczyszczenia. Święcimy także wędlinę, która symbolizuje zdrowie i dostatek. Obecnie najczęściej wkładamy do koszyczka szynkę lub / i kawałek kiełbasy.
W zależności od regionu, wśród pokarmów w koszyczku znajdziemy ser symbolizujący pakt zawarty między człowiekiem a przyrodą, chrzan – symbol siły oraz ciasto, które symbolizuje umiejętności i doskonałość.