Karnawał to czas zabawy do białego rana oraz pysznego jedzenia. Zwieńczeniem tego okresu jest Tłusty Czwartek, który w tym roku przypada na ostatni dzień lutego. Warto więc wykorzystać te dni na rozrywkę i zorganizować np. domówkę. Eksperci marki Sandra przygotowali trzy przepisy na przekąski idealne na karnawał.
Finger food doskonale sprawdzają się na imprezach, gdyż nie wymagają wykorzystania wielu naczyń. Goście chwytają przekąskę i zjadają ją „na raz”, co oszczędza nam później sprzątania po imprezie. Dodatkowo nie muszą poszukiwać miejsca, aby wygodnie usiąść i zjeść. Jeśli więc nasz stół nie pomieściłby wszystkich gości, to tego typu jedzenie będzie najlepszym wyborem.
Mini kanapeczki z łososiem
Niezwykle prosta i smaczna przekąska. Dzięki okrągłym chlebkom czy oryginalnemu podaniu (np. na drewnianej desce lub na talerzu łupkowym) będzie również niezwykłym doznaniem estetycznym.
Składniki:
- Wieloziarnisty chleb tostowy
- Serek Labneh marki Sandra
- Plastry wędzonego łososia
- Koperek
Przygotowanie:
Wykrawamy okręgi z pieczywa (np. przy użyciu kieliszka). Serek labneh mieszamy i przekładamy do rękawa cukierniczego. Nakładamy serek na pieczywo. Plasterki łososia zwijamy i układamy na serku. Zdobimy obficie koperkiem.
Pizzerinki
Przekąska idealna zarówno na ciepło jak i na zimno. Oryginalnie wyglądająca i łatwa do spożycia, ponieważ podana w formie rollsów.
Składniki:
- Ciasto francuskie
- Mozzarella w plastrach
- Pomidory krojone w puszce marki Sandra
- Ananas w puszce marki Sandra
- Sól, pieprz do smaku
- Suszona bazylia
Przygotowanie:
Pomidory doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy bazylię. Ciasto francuskie smarujemy powstałym sosem. Układamy kawałki ananasa i plasterki sera. Zwijamy i kroimy w plastry grubości ok. 2 cm. Pieczmy przez 15 minut do momentu, aż ciasto się zarumieni.
Owocowe cake pops
Jeśli nie mamy czasu na robienie kulek z ciasta do cake popsów, to szybszą (i zdrowszą) alternatywą będzie nadzianie wiśni. Jeśli zaopatrzymy się w te drylowane, to przygotowanie przekąski zajmie nam chwilę.
Składniki:
- Wiśnie drylowane marki Sandra
- Czekolada gorzka
- Posypki
- Plastikowe lub drewniane patyczki
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w mikrofali. Na patyczek nadziewamy wiśnię i zamaczamy ją w czekoladzie, a następnie w posypkach. Pozostawiamy do ostygnięcia.
Smacznego!