Nie od dziś wiadomo, że zrównoważona dieta służy zdrowiu. To jednak nie wszystko, dietetycy dowodzą, że dzięki odpowiednio skomponowanym posiłkom, możemy przedłużyć swoje życie. Seniorzy coraz częściej sięgają po dietetyczne nowinki, dlatego z przyjemnością przedstawimy kilka skutecznych diet, które uzupełniają potrzebne składniki i minerały, redukując dodatkowo tkankę tłuszczową.
Przybliżymy dziś zalety diety śródziemnomorskiej. Idealnie uzupełnia dobrodziejstwo słonecznych dni. Dieta rodem z nad Morza Śródziemnego znacząco wpływa na stan zdrowia. Polega na stosowaniu oliwy z oliwek, świeżych warzyw i ryb. Produkty te są lekkostrawne, bogate w witaminy i białko.
Amerykańscy naukowcy przeprowadzili badania, które potwierdziły, iż dieta śródziemnomorska jest najzdrowszą z propozycji dietetycznych. Dodatkowo dowiedziono, że dzięki niej możemy żyć dłużej.
Badanie przeprowadzono na grupie 380 296 mężczyzn i kobiet. Seniorzy w wieku 50-71 lat, którzy stosowali dietę śródziemnomorską, zgodnie z badaniami lekarskimi, cieszyli się zdecydowanie lepszą kondycją zdrowia niż ci, którzy diety tej nie stosowali. Rezultaty badań umieszczono w Archives of Internal Medicine.
Seniorzy, skłonni do stosowania zmian w codziennej diecie, powinni wprowadzić kilka zasad, które uczynią ich żywienie bliskim diecie śródziemnomorskiej.
- Zamiast smarować pieczywo margaryną, skrop je oliwą z oliwek lub masłem. Zalecana jest szczególnie oliwa extra-virgin, zawiera dużą ilość antyoksydantów.
- Kilka razy w tygodniu zamień posiłek z czerwonego i przetworzonego mięsa na zdrową rybę.
- W umiarkowanych dawkach spożywaj czerwone wino, które korzystnie wpływa na serce.
- Wprowadź warzywa w nieograniczonej ilości. Pomidory, oliwki, sałata, cukinia to podstawowe składniki diety śródziemnomorskiej.
Katarzyna Matczuk