Dzięki długoetapowym badaniom naukowcy dowiedli wpływu regularnego spożywania słodzonych napojów na rozwój cukrzycy. Sniorzy 50 + szczególnie powinni wystrzegać się niezdrowych płynów.
Okazuje się, że picie słodzonych napojów zwiększa ryzyko zachorowania na cukrzycę, zwłaszcza w grupie osób genetycznie uwarunkowanych. Badacze z Harvardu dokonali analizy badań prowadzony w tym kierunku. Po wnikliwym porównaniu wyników 11 z nich, dokonanych na próbie 300 000 osób, wśród których 15 000 cierpiało na cukrzycę typu II, uszczegółowiono wnioski z tychże badań.
Dowiedziono zatem, że zaledwie jedna/dwie porcje słodzonego napoju dziennie realnie zwiększają ryzyko wystąpienia cukrzycy typ II. Wzrost możliwości zachorowania szacowany jest w granicach 26 % Wniosek stąd taki, że konsekwencją regularnego spożywania słodzonych napojów może być ciężka, trudna w leczeniu choroba.
Jest jednak dobra wiadomość. Naukowcy udowodnili także, iż zmiany, jakie zachodzą w organizmie pod wpływem nadmiernego spożywania słodzonych napojów nie są trwałe. Możemy odwrócić negatywny proces przez zmianę nawyków żywieniowych. Wystarczy zastąpić niezdrowe płyny wodą mineralną, która doskonale oczyszcza i nawadnia organizm. Seniorzy, którzy mają słabość do napojów smakowych powinni sięgać po naturalne soki, bez dodatku cukru lub słodzików oraz smakowe wody mineralne z naturalnym sokiem.