Biały, żółty, błękitny, pleśniowy, topiony – gatunków sera jest z pewnością na tyle dużo, by zapełnić nimi kilkanaście stron maszynopisu. Niezależnie od niuansów smakowych i różnych metod produkcji ser bez dwóch zdań stanowi jeden z najsłynniejszych na świecie produktów spożywczych, który wywiera ogromny wpływ na naszą dietę i kulinarną rzeczywistość.
Starsi ludzie potrzebują tych samych składników odżywczych co młodzi. Ich zapotrzebowanie na energię jest jednak dużo niższe. Oznacza to, że powinni jeść mniej, aby uniknąć otyłości. Mężczyzna w wieku 66-75 lat o wadze 60 kg potrzebuje od 1850 (przy małej aktywności fizycznej) do 2300 kcal (przy umiarkowanej aktywności fizycznej).
Korfu nazywana królową Wysp Jońskich, jest jednym z najchętniej odwiedzanych miejsc przez turystów. Ta górzysta i zielona wyspa położona u wybrzeży Albanii - urzeka malowniczymi krajobrazami, wspaniałymi plażami oraz stromymi klifami.
Dorosły człowiek powinien dostarczać swojemu organizmowi 2-2,5 l płynów dziennie. Przedział ten zmienia się w zależności od płci, poziomu aktywności fizycznej czy stanu zdrowia. Jednak taka ilość z powodzeniem wystarcza zdrowej, dorosłej osobie.
Rytuały pielęgnacyjne często są przesiąknięte kulturą danego kraju i bazują na lokalnych produktach, lecz łączy je jedno – mają nas rozpieścić i sprawić, że poczujemy się piękniejsze. Poznaj sekrety urodowe kobiet z różnych zakątków świata i dowiedz się, jak je odtworzyć we własnym domu.
W czasie II wojny walczył jako ochotnik w 27. Pułku Piechoty. Od marca 1940 r. był oficerem Związku Walki Zbrojnej-Armii Krajowej, brał udział w walkach z okupantem, a po powstaniu oddziałów lotniczych AK został referentem lotniczym obwodu częstochowskiego AK.
Marzysz o rodzinnym wypoczynku w bajecznym otoczeniu, ale urlop w tłumie turystów przyprawia Cię o ból głowy? Pragniesz zorganizować dla swoich pracowników górski wypad, ale nie masz pomysłu na nietuzinkowe atrakcje, które na długo zapadną w pamięć?