Toruń nie tylko piernikami słynie...

DSC 0048Czerwcowe spotkanie w ramach cyklu „Jaki wspaniały jest ten świat", którego organizatorem jest Centrum Edukacji Międzykulturowej – Biuro Regionalne Wrocław oraz Wrocławskie Centrum Seniora, poświęcone było Toruniowi. Dzięki interesującej prelekcji pani Teresy Nemere, znanej esperantystki i etnografa, obecni na spotkaniu seniorzy mieli okazję poznać nieco bliżej to urocze miejsce, nie tylko jako „miasto pierników", ale także miejsce zabytków, wybitnych mieszkańców i działaczy oraz esperanckich inicjatyw. Nie obyło się również bez degustacji pysznych słodkości, z których słynie Toruń. Licznie przybyli seniorzy ze smakiem je kosztowali, z zapartym tchem słuchając opowieści pani Teresy, która uchyliła niejeden rąbek tajemnicy związanej z Toruniem i historią wypieku pierników.

Spotkanie tradycyjnie rozpoczęła pani Małgorzata Komarnicka – dyrektor Centrum Edukacji Międzykulturowej – Biura Regionalnego Wrocław, od przywitania gościa specjalnego i publiczności. Uczestnicy prelekcji, wzbogaconej prezentacją fotograficzną, dowiedzieli się między innymi, że Toruń nazywany jest miastem kupców, zdobią go kamienice wykonane większości z glazurowanych cegieł oraz pomnik Mikołaja Kopernika, a także Muzeum Etnograficzne, w którym pani Nemere przez 26 lat pracowała. Co istotne, w trakcie pracy wykorzystywała znajomość esperanto do promowania kultury polskiej. W Instytucie Astronomii zaś znajduje się jeden z największych teleskopów w Polsce. Toruń słynie również z dość sporej liczby studentów zgromadzonych na Uniwersytecie Mikołaja Kopernika. Na wydziale humanistycznym tej uczelni pani Nemere przez 20 lat prowadziła lektorat języka esperanto. Wspomniała o licznych kursach tego języka odbywających się w Toruniu. Przybliżyła również sylwetki zasłużonych osób związanych z Toruniem, czyli Mikołaja Kopernika, Aleksandra Wolszczana, polskiego radioastronoma i nauczyciela akademickiego, Samuela Lindego, autora pierwszego słownika polskiego oraz Antoniego Grabowskiego, jednego z pionierów ruchu esperanckiego, znanego w świecie jako ojca poezji esperanckiej. Prelegentka przedstawiła również działania kulturalne w Toruniu, między innymi międzynarodowe spotkania kapel ludowych, poetyckie Studio P, organizujące spektakle po esperancku.

DSC 0048
Nadszedł również czas na opowieść o słynnych na całym świecie toruńskich piernikach, których historię w Toruniu kultywują trzy muzea. Relację poprzedziła degustacja przywiezionych przez panią Teresę pysznych wypieków. Pani Nemere przedstawiła obecnym na spotkaniu początki wypieku pierników, które swe korzenie mają w pszczelarstwie i produkcji miodowników. Pierwszy przepis na pierniki pochodzi zaś z XVIII wieku, a tajemnica ich smaku ukryta jest w rozmaitych przyprawach, dodawanych do ciasta. Jednej z nich – pieprzowi, toruńskie pyszności zawdzięczają swą nawę. Dzięki zaś przeróżnym formom pierniki mają oryginalne kształty, z których najbardziej znane to serca i katarzynki. Obecni na spotkaniu seniorzy zapoznali się również z „Legendą o mistrzu Andrzeju" oraz słynnym przepisie z XIX wieku wydrukowanym na serwetce i przetłumaczonym na kilka języków.
W podsumowaniu opowieści o Toruniu i esperanto, pani Teresa wyraziła swe zadowolenie ze znajomości języka esperanckiego, którego nauczyła się w dwa miesiące, a co przyniosło jej w życiu zawodowym i prywatnym wiele dobrego. Podkreśliła, że dzięki esperanto świat jest otwarty dla wszystkich, a przyjaciół można znaleźć na całym świecie. Niezwykłe spotkanie i słowa kończące prelekcję podsumowała pani Małgorzata Komarnicka, wręczając prelegentce dyplom z podziękowaniami oraz zapowiadając lipcowe wydarzenie z cyklu „Jaki wspaniały jest ten świat", które związane będzie z tym, o czym mówiła także pani Teresa Nemere, czyli zamiłowaniu do esperanto, jego poznawaniu i uczeniu się „...od małego podręcznika do ogólnoświatowego ruchu". Podczas spotkania, które odbędzie się już 18. lipca o godzinie 14.00 we Wrocławskim Centrum Seniora, zostanie także przeprowadzona mini lekcja esperanto.

W ramach cyklu przewidywane są comiesięczne spotkania z interesującymi osobowościami ze świata sztuki i kultury, pasjonatami działań związanych z językiem esperanto.
Wstęp na spotkania jest bezpłatny, ale obowiązują zapisy!

Zapisy oraz szczegóły oferty związanej z Cyklem „JAKI WSPANIAŁY JEST TEN ŚWIAT":
Wrocławskie Centrum Seniora
pl. Dominikański 6 (pok. 20), 50-159 Wrocław
tel. (71) 772 49 38, czynny w godzinach 10.00-15.00
mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.
osobiście: pok. 20
szczegóły na stronie internetowej: www.seniorzy.wroclaw.pl

Joanna Ryłko, WCS

Każdy ma swoje Kilimandżaro


– wakacyjna akcja Stowarzyszenia „mali bracia Ubogich"

Niezbędne szczepienia już za nimi, ekwipunek przygotowany: już tylko trzy tygodnie pozostały do dnia, w którym Marzena i Leszek wyruszą do Afryki, by zdobyć szczyt Kilimandżaro. To byłaby wyprawa jakich wiele, gdyby nie fakt, że oprócz szczytu ma jeszcze jeden ważny cel...

- W ramach naszej wyprawy i przygotowań do niej zbieramy fundusze, by podarować wakacje osamotnionym osobom starszym, podopiecznym Stowarzyszenia „mali bracia Ubogich" – wyjaśnia Leszek Tasiemski, jeden z organizatorów i uczestników wyprawy – Oni także mają swoje małe, wakacyjne marzenia, których nie mogą zrealizować sami.

kilimandzaro

- Trudno jest myśleć o wakacjach, gdy po opłaceniu rachunków, wykupieniu niezbędnych leków już tak niewiele zostaje na utrzymanie – mówi Joanna Mielczarek ze Stowarzyszenia „mali bracia Ubogich" – Do tego dochodzą często fizyczne ograniczenia: bywa, że nawet kilka schodów staje się barierą nie do pokonania, gdy nie ma się na kim wesprzeć.

Każdego lata Stowarzyszenie „mali bracia Ubogich" stara się, by podopieczni „mbU" mogli spędzić latem choć kilka dni poza miastem – wypocząć, zapomnieć o samotności i chorobach, cieszyć się obecnością innych, a gdy potrzeba wesprzeć się na ramieniu wolontariusza.

Reguły akcji „Każdy ma swoje Kilimandżaro" są bardzo proste: na realizację wakacyjnych planów potrzeba 15 000 zł. Najwyższy punkt Kilimandżaro – Uhuru Peak ma 5895 m npm. By otrzymać równowartość potrzebnej kwoty, każdemu metrowi nadano wartość 2,55 zł.
Aby wesprzeć wakacyjną akcję Stowarzyszenia, a tym samym dołączyć do ekipy zdobywców Kilimandżaro, należy wykupić przynajmniej 1 m w drodze na szczyt.

Przypomnijmy, że swoją afrykańską wyprawę Leszek i Marzena finansują sami. Każdy wykupiony metr w drodze na Uhuru Peak dedykują podopiecznym Stowarzyszenia.

- Zapraszamy do naszej ekipy zdobywców wszystkich, którzy lubią pomagać, a przy okazji chcieliby przeżyć z nami fajną wakacyjną przygodę – zachęca Marzena Pelczar, uczestniczka wyprawy - W tej chwili do pokonania/wykupienia pozostało jeszcze 5544 m. Liczymy, że wspólnymi siłami zdobędziemy cel i podarujemy podopiecznym Stowarzyszenia niezapomniane wakacyjne chwile.

Wirtualni uczestnicy wyprawy będą na bieżąco informowani o postępach wyprawy, a 30 lipca wraz z Marzeną i Leszkiem zatkną na Uhuru Peak proporzec-zdobywców.

Więcej o akcji na stronie: http://www.malibracia.org.pl/na-wakacje

Adres zbiórki: https://zrzutka.pl/kilimandzaro

Aby uzyskać szczegółowe informację prosimy o kontakt z Agnieszką Szafrańską:
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript., tel. 505 900 513

Stowarzyszenie „mali bracia Ubogich" działa w Polsce od 2002 roku. Posiada status Organizacji Pożytku Publicznego. Działa w ramach sieci stowarzyszenia «petits frères des Pauvres», które powstało w 1946 roku we Francji i istnieje w 8 krajach na terenie Europy i Ameryki.

Stowarzyszenie „mali bracia Ubogich" pomaga samotnym, starszym osobom.
„mali bracia Ubogich" to dziesiątki wolontariuszy, którym bliskie sercu jest przeciwdziałanie marginalizacji starszych osób i łamanie stereotypów dotyczących starości.
W 2014 roku otaczamy bezpośrednią opieką ponad 300 potrzebujących seniorów.

Sprawiamy, że życie seniorów staje się lepsze. Integrujemy pokolenia.

Stowarzyszenie „mali bracia Ubogich" jest m.in. parterem ogólnopolskiej płaszczyzny „Forum 50+. Seniorzy XXI wieku!" a w latach 2007-2012 roku przewodniczyło pracom Komisji Dialogu Społecznego ds. Osób Starszych i Kombatantów w Warszawie.

W 2008 roku Stowarzyszenie brało czynny udział w pracach przy tworzeniu Strategii Społecznej Warszawy, a w 2009 liderowało pracom nad Programem „Warszawa przyjazna seniorom."
Na przestrzeni kilku lat przedstawiciele Stowarzyszenia brali udział w wielu konsultacjach dokumentów społecznych różnego szczebla. Przedstawiciel „mbU" zasiada m.in. w Zespole Ekspertów ds. Osób Starszych przy Biurze Rzecznika Praw Obywatelskich oraz grupie ds. seniorów w zespole zadaniowym powołanym przez Wojewodę Mazowieckiego.

Stowarzyszenie „mali bracia Ubogich" to przyjaciele osób starszych.

3,9 MILIONÓW EUROPEJCZYKÓW MA DO 2016 ROKU SKORZYSTAĆ Z PROGRAMU ZDROWEGO, AKTYWNEGO STYLU ŻYCIA

Międzynarodowa Sieć EPODE, największa na świecie sieć zajmująca się zapobieganiem otyłości, ogłosiła dzisiaj uruchomienie innowacyjnego projektu zwiększającego skalę wysiłków podejmowanych w celu zapobiegania otyłości u dzieci w całej Europie.
Dzięki projektowi OPEN, 11 inicjatyw społecznych uzyska dopasowane do ich potrzeb wsparcie, aby rozszerzyć zakres działań mających na celu obniżenie wskaźników otyłości wśród dzieci do 2016 roku. Projekt ma dotrzeć do prawie czterech milionów ludzi w całej Europie, w tym do 975 tysięcy dzieci i młodzieży, aby pomóc poszczególnym osobom oraz całym społecznościom osiągnąć i wieść aktywny, zdrowy styl życia. Obecnie w Europie na nadwagę lub otyłość cierpi co trzeci 11-latek.*

Czytaj więcej...

Wicie wianków ze zdwojoną siłą!

POiT logo03 czerwca, w siedzibie Wrocławskiego Centrum Seniora, miało miejsce drugie spotkanie z cyklu „Polskie obyczaje i tradycje". Za pomysł i realizację cyklu odpowiedzialna jest aktywna grupa seniorów O-CAL-eni, działająca przy Wrocławskim Centrum Seniora, zajmująca się krzewieniem i zachowaniem od zapomnienia polskich obyczajów i tradycji. Tym razem wydarzenie poświęcono obrzędom i tradycjom Zielonych Świątek oraz Bożego Ciała.

Czytaj więcej...

Odkryj nietypowe warzywa w kuchni polskiej

Topinambur, jarmuż czy skorzonera, to warzywa, których rzadko używa się w naszej kuchni. Warto je odkryć, żeby poznać nowe smaki i wzbogacić potrawy w składniki posiadające doskonałe walory odżywcze. Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, przedstawia przykładowe przepisy z nietypowymi warzywami.

sałatka z jarmużem

W okresie przejściowym pomiędzy zimą a wiosną narażeni jesteśmy na przeziębienia i infekcje. Przysłowia „W marcu jak w garncu", czy „Kwiecień plecień bo przeplata trochę zimy trochę lata", przypominają nam jak ważne jest, żebyśmy zadbali w tym czasie o odporność naszego organizmu. Nie możemy zapomnieć o odpowiedniej diecie wzbogaconej w substancje odżywcze, których nie brakuje w potrawach z warzywami tj. topinambur, jarmuż czy skorzonera. Poniżej przykładowe przepisy z nietypowymi warzywami, które poleca Grzegorz Łapanowski.

SAŁATKA Z JARMUŻU I BRUKSELEK Z SOSEM MIODOWO-MUSZTARDOWYM

Składniki:
• kilka liści jarmużu
• 1 marchewka pomarańczowa
• 1 marchewka fioletowa
• kilka brukselek
• kawałek korzenia topinamburu
• 2-3 łyżki prażonych pestek ze słonecznika
• kilka listków natki pietruszki
• szczypta cukru
• szczypta soli
sos:
• 2 łyżki musztardy francuskiej
• 2 łyżki miodu
• 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman
• 10 łyżek oliwy
• 2 łyżki soku z cytryny
• szczypta pieprzu
• TABASCO® czosnkowe

Wykonanie:
Musztardę i miód wymieszać z sokiem z cytryny i sosem sojowym. Powoli dolewać olej, cały czas mieszając, aż sos uzyska gęstą kremową konsystencję. Doprawić do smaku świeżo mielonym czarnym pieprzem i dla nadania ostrości kilkoma kroplami TABASCO® z czosnkiem. Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Liście jarmużu rwiemy na mniejsze kawałki. Brukselkę rozdzielamy na pojedyncze listki. Blanszujemy jarmuż i brukselkę w lekko osolonej i osłodzonej wodzie. Studzimy warzywa. Marchewki i topinambur obieramy. Przy pomocy obieraczki z marchewek ścinamy cienkie długie paski. Topinambur kroimy w bardzo cienkie płatki. Marchew i topinambur wrzucamy na kilka minut do wody z lodem, dzięki temu będą bardziej chrupiące. Odcedzamy, lekko osuszamy i mieszamy razem z pozostałymi składnikami. Sałatkę polewamy sosem i obsypujemy obficie prażonymi pestkami słonecznika oraz drobno posiekaną natką pietruszki.

SAŁATKA ZE SKORZONERY Z MARYNOWANYMI GRZYBAMI
Składniki:
• garść skorzonery ok. 10 korzonków
• kilka marynowanych borowików lub podgrzybków
• kilka suszonych pomidorów
• 1 cebula
• łyżka majonezu
• 4 łyżki koziego jogurtu
• ząbek czosnku
• kilka gałązek natki pietruszki
• łyżeczka dobrej oliwy
• sos sojowy Kikkoman
• TABASCO® garlic
• czarny pieprz
• płatki migdałów do posypania

Wykonanie:
Wyszorowaną skorzonerę gotujemy al dente około 10 minut, najlepiej w wodzie z solą, cukrem, odrobiną mleka i masła. Kroimy ją w dwucentymetrowe kawałki i skrapiamy cytryną. Cebulę siekamy w drobną kostkę, kroimy natkę. Borowiki i suszone pomidory dzielimy na drobne części. Składniki mieszamy. Dodajemy jogurt, majonez, oliwę i sos sojowy do smaku . Przed podaniem posypujemy prażonymi migdałami i dla dodania ostrości skrapiamy kilkoma kroplami TABASCO® garlic. Możemy także przygotować chrupki ze skorzonery i ułożyć je na wierzchu potrawy. Obieraczką do warzyw strugamy cienkie paski skorzonery. Smażymy je w głębokim oleju i osuszamy. Dobrym dodatkiem do sałatki będą także grzanki czosnkowe.

KREM Z TOPINAMBURA
Składniki:
• 2 łyżki klarowanego masła
• 600 g bulw topinambura
• 2 szklanki wywaru warzywnego lub mleka
• 150 ml słodkiej śmietanki
• 1-2 ziemniaki (opcjonalnie)
• sos sojowy Kikkoman
• gałka muszkatołowa
• prażone orzechy laskowe
• kiełki ciecierzycy
• dobra oliwa
• TABASCO® green

Wykonanie:
Obrany i pokrojony topinambur szklimy na maśle, opcjonalnie razem z ziemniakami. Po ok. 5 minutach podlewamy gorącym wywarem lub mlekiem i gotujemy do miękkości. Miksujemy na gładki krem. Dodajemy śmietankę, doprawiamy gałką muszkatołową i kilkoma kroplami sosu sojowego. Podajemy z prażonymi orzechami laskowymi, kiełkami ciecierzycy i oliwą. Aby nadać ostrości skrapiamy TABASCO® Green.

Ambasadorem marki Kikkoman oraz TABASCO® jest Grzegorz Łapanowski, znany kucharz i dziennikarz kulinarny, prowadzący kulinarny program TOP Chef. Miłośnik polskiej kuchni i naturalnych składników, proponuje wykorzystanie sosów Kikkoman oraz TABASCO® w rodzimej kuchni.

Obalamy mity o żółtym serze

Ser żółty Moniecki typu szwajcarskiego fot.MSM MońkWielbiciele sera żółtego cenią jego smak i szerokie zastosowanie kulinarne. Sery żółte nadają charakter kanapkom, są dodatkiem do potraw, ale także głównym składnikiem wielu z nich. Jak większość specjałów mają swoich zwolenników i przeciwników. Tych drugich do spożycia serów mogą zniechęcać mity, spośród których większość jest nieprawdziwa. Poniżej omawiamy te najbardziej powszechne, abyś wiedział co jesz!

Czytaj więcej...

Kobiece historie spisane przez życie

Kobiece historie spisane przez życieCzęsto nie jesteśmy do końca świadomi, kim były i jakie życie prywatne wiodły kobiety, których twarze znamy z pierwszych stron gazet. Jednak dzięki ich biografiom możemy dowiedzieć się o nich czegoś więcej i spojrzeć na nie z zupełnie innej perspektywy. Dlatego zbliżający się 8 marca to świetny pretekst, by sięgnąć po książki właśnie o kobietach. Najciekawsze tytuły o fascynujących reprezentantkach płci pięknej polecają ekspertki Merlin.pl.

Czytaj więcej...