36 kilogramów chleba zjada rocznie statystyczny Polak

Dzien Chleba 1

Dokładnie 35,8 kg pieczywa w ciągu 12 miesięcy spożywa przeciętny Polak - wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego *1. Z okazji Światowego Dnia Chleba, który przypada 16 października, bierzemy chleb pod lupę i podpowiadamy, jaki rodzaj pieczywa wybrać, tak aby każda kromka dostarczała nam jak najwięcej wartościowych składników odżywczych – tak istotnych szczególnie teraz, dla budowania odporności.

Czytaj więcej...

Sezam w naszej kuchni.

Sezam foto

Historia sezamu - od oleju do przekąski. Sezam zapisał się na kartach historii jako jedna z pierwszych roślin oleistych znanych człowiekowi, uprawiana od co najmniej 3 tys. lat. Dawniej był wykorzystywany przede wszystkim do produkcji oleju, jednak na przestrzeni wieków zyskiwał nowe zastosowania kulinarne. Dziś to nie tylko dodatek do dań i pieczywa, ale stanowi wartość samą w sobie jako niezbędne uzupełnienie codziennej diety.

Czytaj więcej...

Jak zadbać o odporność seniora?

Promedica24

Nadciąga druga fala koronawirusa W sierpniu odnotowano w Polsce rekordową liczbę zakażeń koronawirusem. *1 Coraz więcej państw szykuje się na nadejście drugiej fali COVID-19. Eksperci prognozują, że nadejdzie ona jesienią, razem z sezonem grypowym. Jak pokazują dotychczasowe doświadczenia, większość zakażonych (87 proc.) to pacjenci w wieku 30-79 lat *2, a ryzyko ciężkiego przebiegu choroby rośnie wraz z wiekiem.

Czytaj więcej...

Przepis na letnią sałatkę w stylu kalifornijskim z serem feta

Owocowa salatka z serem feta Eisberg

Menu na lato: co jeść, gdy doskwiera upał? Tegoroczny sezon urlopowy przebiega u wielu z nas zgoła inaczej niż wakacyjny czas w poprzednich latach. Aktualna sytuacja epidemiczna, choć mało optymistyczna, na szczęście nie uniemożliwia spędzania czasu na świeżym powietrzu. Bez względu na to czy decydujemy się na rodzinną wycieczkę rowerową czy planujemy niedzielny piknik na łonie natury, nie obejdzie się bez dobrze zaplanowanego menu.

Czytaj więcej...

Sprawdź swoją historię w BIK-u

700 tys. zł – tyle każdego dnia próbują wyłudzić oszuści z banków i firm pożyczkowych na cudze nazwiska. Otrzymujesz wezwanie do zapłaty raty kredytu lub pożyczki, ale nie wiesz o co chodzi, bo nie masz żadnych zobowiązań? Niestety takie historie zdarzają się coraz częściej. W poprzednim kwartale każdego dnia dochodziło aż do 18 prób wyłudzeń – to aż o połowę więcej w stosunku do II kwartału ubiegłego roku. Średnia kwota udaremnionego wyłudzenia wyniosła ponad 25 tys. złotych. Podpowiadamy, jak nie paść ofiarą złodziei tożsamości i co zrobić, gdy jest już za późno i mierzymy się z niechcianym długiem?

Czytaj więcej...

Ostatnie pożegnanie Prof. Stanisława Pasyka

Stanislaw Pasyk

4 sierpnia zmarł prof. Stanisław Pasyk, wybitny lekarz, wieloletni dyrektor Wojewódzkiego Ośrodka Kardiologii w Zabrzu (obecnie Śląskie Centrum Chorób Serca), pionier nowoczesnej kardiologii. Profesora wspomina i żegna zabrzańska społeczność kardiologiczna.

Czytaj więcej...

Tort król deserów - jak się nim cieszyć i nie przytyć?

Tort czekoladowy

Król deserów tort. Wiemy, który smakuje Polakom najbardziej. Trudno w Polsce wyobrazić sobie urodziny, rocznicę, wesele bez tortu. Towarzyszy nam on przy wszystkich ważnych uroczystościach życiowych. Wybór odpowiedniego tortu może jednak sprawiać niemały kłopot, kiedy zależy nam, by jego smak trafił w podniebienie gości. Tort ma nie tylko wyśmienicie smakować, lecz także dobrze wyglądać, właśnie dlatego sprawdziliśmy, jaki powinien być król deserów – który smak tortu jest ulubionym wśród Polaków oraz jaki jest najpopularniejszy styl jego dekoracji.

Czytaj więcej...