Karnawał to nie tylko czas hucznych zabaw na wielkich salach balowych, ale także dobra okazja do tego, by samemu zorganizować przyjęcie. Tym bardziej, że „domówka" wcale nie musi wymagać od nas mozolnych przygotowań.
Śledź jest rybą, która idealnie sprawdza się na domowych przyjęciach. Niezależnie od tego, czy jest to babski wieczór, męskie spotkanie, zabawa w gronie przyjaciół czy też rodzinna impreza – śledź zawsze doskonale wpasowuje się w menu każdego spotkania. Nawet jeśli nie jesteśmy wytrawnymi kucharzami, warto pokusić się o samodzielne przygotowanie z jego pomocą oryginalnych przekąsek, którymi zaskoczymy nawet największych smakoszy. Tym bardziej, że rynek oferuje nam wiele półproduktów, z których szybko oraz bez większych trudności przyrządzimy zarówno tak popularne w okresie karnawałowych przyjęć sałatki, jak i inne przystawki.
Dwa autorskie przepisy na smaczne, oryginalne i proste do przygotowania dania karnawałowe – Pomidorowe matjasy oraz Filety a'la matjas z zielem angielskim poleca firma SEKO S.A.
Pomidorowe matjasy
Składniki:
- - 5 Filetów solonych a'la matjas SEKO S.A.
- - 250ml wody
- - 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- - 1 łyżka cukru
- - 3 łyżki octu 10%
- - 3 łyżki oleju
- - 3 średnie cebule
- - 2 liście laurowe
- - 3 ziela angielskie
- - łyżka rodzynek
- - pieprz do smaku
Wykonanie:
Filety śledziowe namoczyć w wodzie, aby straciły nadmierną słoność.
Do wody dodać, cukier, ocet, olej, pokrojoną w średnią kostkę cebulę, rodzynki i przyprawy. Całość poddusić przez około 10 min.
Do podgotowanych składników dodać koncentrat pomidorowy i całość jeszcze raz zagotować. Powstałym ciepłym sosem obłożyć śledzie i wystudzić.
Filety śledziowe a'la matjas z zielem angielskim
Składniki:
- - 4 Filety śledziowe a'la matjas SEKO S.A.
- - 3 średnie cebule
- - 8 ziaren ziela angielskiego
- - 1 łyżka cukru
- - 1 łyżka octu spirytusowego 10%
- - 3 łyżki oleju
- - ½ cytryny
- - 2-3 gałązki natki pietruszki
Wykonanie:
Filety śledziowe a'la matjas lekko wymoczyć w wodzie, aby straciły nadmierną słoność.
Cebulę pokroić w cienkie półkrążki, dodać ocet, cukier i zmielone lub drobno pokrojone ziarna ziela angielskiego. Cebulkę z przyprawami dobrze wymieszać i wygnieść dłonią.
Wymoczone i odsączone płaty śledziowe wyłożyć na półmisek, obłożyć cebulą i polać olejem.
Udekorować cząstkami cytryny i gałązkami natki.
Smacznego!