Poznań walczy z samotnością

Stolik do obiadu 1

Poznańskie restauracje rezerwują stoliki dla seniorów, szczególnie tych, którym doskwiera samotność. Co najważniejsze posiłki, które seniorzy zjedzą wraz z wolontariuszem będą nieodpłatne. „Zarezerwuj stolik” potrwa do końca września.

Czytaj więcej...

Polscy seniorzy wspierają bliskich

babcia z wnuczkami 1

Jak donosi Dziennik Gazeta Prawna w 2015 roku polscy seniorzy wspomogli swoje dzieci i wnuki prawie 4 mld zł. Średnio daje to ok. 56 zł przekazanych miesięcznie na innych przez każdego seniora w Polsce.

Dane GUS opisują nie tylko przekazywanie kwot pieniężnych, ale równie przedmiotów. Ich łączna suma w 2015 r. wyniosła aż 4 mld zł, co w przeliczeniu na ok. 6 mln emerytów w Polsce daje kwotę 56 zł miesięcznie. Co ciekawe, polscy seniorzy są o wiele hojniejsi od innych rodaków. Gospodarstwa pracujące średnio miesięcznie dzieliły się kwotą 46 zł, zaś rolnicy jedynie 26 zł.

Czytaj więcej...

Bezpiecznie nad morzem

Bezpiecznie nad Baltykiem 1

W sezonie letnim notuje się coraz więcej wypadków, które mają miejsce nad wodą. O ile na basenach i strzeżonych kąpieliskach nad bezpieczeństwem kąpiących się czuwają ratownicy, o tyle w miejscach dzikich kąpielisk nie można liczyć na taką pomoc. Dlatego tak ważne jest przestrzeganie nad wodą podstawowych zasad, które zapewnią bezpieczeństwo:

  • Nigdy nie należy wchodzić do wody pod wpływem alkoholu, środków psychoaktywnych lub innych substancji, które zaburzają poczucie rzeczywistości i wpływają na szybkość naszych reakcji
  • Zanim wskoczymy z koca do zimnej wody, ciało należy zahartować, by uniknąć szoku termicznego. Zbyt szybkie schłodzenie rozgrzanego ciała może się skończyć nawet zawałem
Czytaj więcej...

Jedzenie z puszki – czy warzywa i owoce przechowywane w ten sposób są zdrowe?

w starym stylu 1

Żywność pochodząca z puszki budzi wiele kontrowersji. Jedni oskarżają ją o powodowanie raka, inni nie potrafią bez niej żyć, stawiając na wygodę, łatwość przechowywania. W okresie letnim, gdy możemy cieszyć się zdrowymi owocami, dojrzewającymi na słońcu, warto to robić. Jednak czy zimą warto sięgać po owoce i warzywa z puszki? Odpowiedź brzmi – warto. Zwrócić jednak trzeba uwagę na parę niuansów. Przed wszystkim, wybierające warzywa i owoce w puszcze, unikać należy tych zawierających konserwanty. Są one bowiem szkodliwe i niezdrowe. Puszka zapewnia sterylność, a także nie pozwala na dostęp powietrza, wiec jedzenie się nie psuje.

Czytaj więcej...

Sezon truskawkowy

truskawki na talerzu 1

Zbliża się wielkimi krokami sezon na truskawki. Te owoce w naszym kraju są niezwykle popularne. Ceni się je ze względu na smak, zapach i walory odżywcze. Bogate są przede wszystkim w witaminę C, która pozwala utrzymać organizm w  doskonałej formie. Oprócz tego sporo w nich także magnezy, potasu, żelaza oraz wapnia. Pojawienie się krajowych truskawek na rynku to niezaprzeczalny znak, że zbliża się lato. Te pyszne owoce są niskokaloryczne i może je spożywać prawie każdy. Wyjątkiem są niestety osoby, które są uczulone na ten owoc. Truskawki są bogate w wodę.

Czytaj więcej...

Klimatyzacja – zalety i wady

kot w cieniu 1

Zbliżają się coraz cieplejsze, letnie dni. W taki czas, kiedy  żar leje się z nieba, każdy szuka przyjemnego miejsca chłodu, by choć chwilę odpocząć od skwaru. Tą możliwość daje klimatyzacja, która zamontowana w pomieszczeniach, pozwala walczyć z nieznośnym upałem na zewnątrz. Stąd jej coraz większa popularność i montowanie nie tylko w biurowcach i miejscach pracy, ale także w domach. Możliwość chłodzenia się nie należy do najtańszych, mimo to decyduje się na nią wiele osób. Aby używanie tego typu urządzeń nie szkodziło naszemu zdrowiu, trzeba pamiętać o tym, by dbać o czystość klimatyzacji, a także nie stosować niskich temperatur, które znacznie różnią się od tych, które panują na zewnątrz.

Czytaj więcej...

Suplementy diety a leki na receptę.

suplementy diety 1

W Polsce zarejestrowanych jest aż 38 462 artykuły z kategorii S - suplement diety; ŻW - żywność wzbogacana oraz ŚSSPŻ - środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Wiele z nich przeciętni odbiorcy traktują jak leki nie mając świadomości, że substancje w nich zawarte z jednej strony nie mają żadnych właściwości leczniczych, a z drugiej mogą wchodzić w reakcję z prawdziwymi lekarstwami. Jak je odróżnić i jak stosować, żeby nie zrobić sobie krzywdy?

Produkty ujęte w rejestrze GIS-u, to nic więcej jak specyficzna kategoria żywności. Nie różnią się zasadniczo od produktów takich jak chleb, warzywa czy nabiał. Nie podlegają kontroli farmaceutycznej, a ich sprzedaż w aptekach przyczynia się do tego, że odbiorcy nie zawsze zdają sobie sprawę z jakimi produktami mają do czynienia. Mimo że z założenia nie są szkodliwe i w wielu przypadkach stanowią jedną możliwość na uzupełnienie niedoboru  ważnych składników w organizmie, to ich niekontrolowane zażywanie może mieć poważne konsekwencje.

Czytaj więcej...

Senior na wakacjach

senior na wakacjach 1

Senior na wakacjach

dr Joanna Plak

Zbliża się pora wakacyjna. Pogoda zaczyna dopisywać i w głowach coraz częściej pojawiają się myśli o dłuższym wypoczynku. Czy seniorzy mogą liczyć na oferty adresowane tylko dla nich? Okazuje się że tak. W niniejszym artykule przedstawię kilka pomysłów na spędzenie atrakcyjnych wakacji dla seniorów.

Ofert wypoczynku dedykowanego seniorom (osobom w wieku 50+) należy szukać na stronach internetowych poszczególnych biur turystycznych. Wiele z nich oferuje pakiety dedykowane osobom w podeszłym wieku. Obejmują one wyjazdy, nie tylko do miejsc sakralnych czy uzdrowisk, tak popularnych wśród osób starszych, ale umożliwiają także seniorom wyjazd do najpopularniejszych kurortów zlokalizowanych w tak atrakcyjnych miejscach jak Hiszpania, Włochy, Bułgaria czy Chorwacja. Takie wycieczki obejmują z reguły całodzienne posiłki i opiekę rezydenta. Seniorzy mogą zdecydować się na transport własny lub zaoferowany przez biuro podróży, tj. samolot, bądź autokar.

Czytaj więcej...

Jak karmić osobę starszą, która ma problemy z przełykaniem?

w szpitalu 1

Często u osób starszych, które mają problemy z przełykaniem, karmienie jest utrudnione i może dochodzić do zachłyśnięcia podczas jedzenia. Co zrobić, by karmić osobę starszą bezpiecznie? Dysfagia, czyli właśnie problem z przełykaniem, jest często następstwem chorób lub starszego wieku. Prawidłowe odżywianie w każdym z tych wypadków jest niezwykle istotne, by chory lub osoba starsza mogły funkcjonować prawidłowo i wrócić do formy. Zachłyśnięcie jedzeniem lub napojem jest niebezpieczne, ponieważ może w konsekwencji prowadzić do zachłystowego zapalanie płuc, które jest bardzo niebezpieczne. Podczas karmienia osoby, która ma problemy z przełykaniem, nie powinno się takiej osoby rozpraszać, a nawet zbytnio zajmować rozmową.

Czytaj więcej...