W Polsce zarejestrowanych jest aż 38 462 artykuły z kategorii S - suplement diety; ŻW - żywność wzbogacana oraz ŚSSPŻ - środek spożywczy specjalnego przeznaczenia żywieniowego. Wiele z nich przeciętni odbiorcy traktują jak leki nie mając świadomości, że substancje w nich zawarte z jednej strony nie mają żadnych właściwości leczniczych, a z drugiej mogą wchodzić w reakcję z prawdziwymi lekarstwami. Jak je odróżnić i jak stosować, żeby nie zrobić sobie krzywdy?
Produkty ujęte w rejestrze GIS-u, to nic więcej jak specyficzna kategoria żywności. Nie różnią się zasadniczo od produktów takich jak chleb, warzywa czy nabiał. Nie podlegają kontroli farmaceutycznej, a ich sprzedaż w aptekach przyczynia się do tego, że odbiorcy nie zawsze zdają sobie sprawę z jakimi produktami mają do czynienia. Mimo że z założenia nie są szkodliwe i w wielu przypadkach stanowią jedną możliwość na uzupełnienie niedoboru ważnych składników w organizmie, to ich niekontrolowane zażywanie może mieć poważne konsekwencje.
Czytaj więcej...